Bajban a Lombard a Kúria tegnapi döntése után

Fellélegezhetnek a Lombard Lízing Zrt. adósai a Kúria tegnapi döntése után, melyben a társaság általános szerződési feltételeit 24 pontban érvénytelenítette a legfelsőbb bírói fórum. A Kúria érvénytelennek minősítette többek között azt a kikötést is, amely szerint a Lombard jogosult lett volna önkényesen birtokba venni az adósok járműveit, például abban az esetben is, ha már megszűnt a szerződés. Horváth Csaba László cikkét az alábbiakban közöljük:Magyar Nemzet gazdasági hírei

Eldőlt a Lombard sorsa

szerző: Horváth Csaba László, 2015. július 8., szerda 06:30, frissítve: szerda 10:17

Több ezer adós autóhitel-szerződését érinti a Kúria tegnapi döntése, amely a jelek szerint végleg ítéletet mondott a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. általános szerződési feltételei felett. A bírói fórum 24 pontban érvénytelenítette a társaság kikötéseit, amelyek alapján többek közt a lízingcég nem veheti önkényesen birtokba ügyfelei járműveit még akkor sem, ha megszűnt a szerződés.

A főként autóhitelezéssel foglalkozó társaságot a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) perelte be évekkel ezelőtt. A szervezet a hitelszerződésekhez és a lízingszerződésekhez kapcsolódó üzletszabályzatokat egyaránt támadta, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg több, az adósok közreműködése nélkül előre meghatározott kikötés tisztességtelenségét. A maratoni eljárásban az egyesület keresete kétszer került a Szegedi Ítélőtáblára és a Kúriára is.

A legfelsőbb bírói fórum ugyanis egyszer új eljárásra kötelezte a másodfokon eljáró ítélőtáblát, ám a tegnapi ítélet ellen felülvizsgálati kérelemnek már nincs helye. A bírói testület érvénytelennek nyilvánította a pénzintézet legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályát. Például nem mondható fel a szerződés akkor, ha lopáskár vagy jármű baleseti totálkára következik be. Akkor sem mondhatja fel a szerződést a társaság, ha az adós első alkalommal 15 napot meghaladó késedelembe esik, s a hitelező által meghatározott póthatáridőn belül sem teljesít. De abban az esetben sem mondható fel a szerződés, ha az adós ellen felszámolási, végrehajtási eljárás vagy végelszámolás indul.

Nem lehet kiadni az ügyfelek adatait

A Kúria szerint a továbbiakban nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek a Lombard Lízing Zrt., továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját még akkor sem, ha megszűnik a szerződés. Ez azért érdekes, mert ez a kikötés már a januárban hozott másodfokú, jogerős ítélet óta érvénytelen, ám a Lombard ennek nem tett eleget.

Lapunkat az elmúlt hetekben több olyan adós is megkereste, akiket különböző behajtócégek munkatársai kerestek fel a társaság megbízásából. Ők arra szólították fel az adósokat, fizessék ki lejárt tartozásaikat, illetve többször fordult elő, hogy a behajtók le szerették volna fényképezni az adósok gépjárművét. Két adóst a Vindicatio követeléskezelő vállalkozás kereste meg. A cég arra hivatkozott, hogy a Lombard általános szerződési feltételei alapján joguk van hozzá – a bírósági ítéletről mit sem tudtak. Hasonló választ kapott egy másik adós, akit a Wellsec Kft. munkatársai kerestek a Lombard megbízásából. Továbbá Bihari Krisztina, a PITEE jogi képviselője is arról számolt be lapunknak, hogy ügyvédi irodájában is megsokszorozódtak a panaszok. Ügyfelei arról számoltak be, hogy behajtók keresik és fizetésre szólítják fel őket, de akadt olyan eset is, hogy az adós járművét is vitték volna.

Az ügyvéd lapunknak elmondta, a Kúria döntése három korábbi üzletszabályzat kikötéseire vonatkozik, ám minden Lombard-adós számára húsba vágóan fontos. Ugyanis a kikötések közül több a Lombardnak szinte az összes általános szerződési feltételeiben szerepel, s újabb közérdekű pert fognak kezdeményezni, amelyben az öszszes üzletszabályzat érintett kikötésének érvénytelenségét kérik majd. A jogász felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet azért is rendkívül fontos, mert a pénzintézet számtalan adósa úgynevezett fix törlesztésű hitelszerződést kötött, ami azt jelenti, hogy a futamidő során nem változhat a törlesztés. Ehhez képest a cég egy idő után folyamatosan ráterhelte az ügyfeleire a devizahitelből fakadó árfolyam-különbözetet az egyik általános szerződési feltétele alapján. Viszont a Kúria kimondta: ez a kikötés is érvénytelen. Bihari szerint főként ez alapján, de más feltételek tisztességtelensége okán is kártérítési perek ezrei indulhatnak a Lombard ellen.

Forrás: http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/eldolt-a-lombard-sorsa-1294262

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.