Nyomozás elrendelése- fakivágások ügyében

Mint arról korábban írtunk (http://habeascorpus.hu/?p=212), 2014 novemberében Hortobágy-Szásztelek település határában kivágtak egy, a szántóföld és a legelő határán húzódó, kocsányos tölgyekből álló, évtizedek óta meglévő erdősávot.  Most pedig elindult a nyomozás az ügyben.

A nyomozás elrendelésének előzményei:

Amikor tudomásunkra jutott, hogy az említett erdősávot kivágták, bejelentést tettünk Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnél.
A felügyelőség “kivizsgálta” az ügyet de semmi kivetnivalót nem talált a fák kivágásában. Szerintük aki ezt tette, az nem szegte meg a vonatkozó szabályokat, mivel, ezen fajok nem tartoznak a védett növények közé. Bár itt meg kell jegyezni, hogy az egész Hortobágy európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű (Natura 2000) és része a világörökségi területnek is.
Ebből adódóan, az ilyen területeken történő fák kivágása vagy a terület más módon történő megváltoztatása engedélyhez vagy legalább bejelentéshez kötött.

Miután a hatóság részéről intézkedés nem történt, feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. A rendőrség a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 242. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző és az (1) bekezdés a) pontja szerint minősülő természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indította meg a nyomozást.

A fent említett szakasz a következőket tartalmazza:

242. § (1) Aki
a) fokozottan védett élő szervezet egyedét,

jogellenesen megszerzi, tartja, forgalomba hozza, az ország területére behozza, onnan kiviszi, azon átszállítja, azzal kereskedik, illetve azt károsítja vagy elpusztítja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Reméljük, hogy sikerül elérnünk, hogy az elkövetők kilétét felderítik és tetteikért felelősségre vonják őket. Ezzel a jövőbeni illegális fakivágásokat is megakadályozhatjuk.

Ha további fejlemények lesznek akkor azokat  azonnal közöljük.

Szerző: Habeas Corpus Egyesület

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.