Tájékoztató a Kúria döntéséről az agresszív kereskedelmi gyakorlat megállapíthatósága körében

A felperes követelések megvásárlását és érvényesítését üzletszerűen végző gazdasági társaság. Pénzügyi szolgáltatásból eredő tartozással érintett fogyasztókat keresett meg SMS üzenetekben, és nyílt levelezőlapon tartozásuk behajtása, fizetésre ösztönzésük céljából. Az alperes ezen tevékenységét tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítette, azt megtiltotta és 10.000.000,- forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta. Megállapítása szerint a felperes agresszív kereskedelmi gyakorlata a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezésbe ütközik.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította, a felperes fellebbezése alapján eljárt másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és az alperes határozatát hatályon kívül helyezte. Jogerős ítéletének indokolásában azt állapította meg, hogy az SMS-ek és nyílt levelezőlapok küldésével a felperes nem valósított meg agresszív kereskedelmi gyakorlatot, eljárása nem volt alkalmas arra, hogy korlátozza a fogyasztónak az áruval kapcsolatos választási vagy magatartási szabadságát, illetve lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára és nem késztette a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára, amelyet egyébként nem hozott volna meg.

Az alperes felülvizsgálati kérelme nyomán eljárt Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Rámutatott arra, hogy a felperes kereskedelmi gyakorlata a fogyasztók egy meghatározott csoportjára irányult, és az adott csoport tagjaira általánosan jellemző magatartást kellett figyelembe venni. Ezen fogyasztói csoportot nem érhette teljesen felkészületlenül és váratlanul a felperes kereskedelmi kommunikációja, mivel huzamos ideje tartozással rendelkeztek. Az SMS-ek tartalma, megfogalmazási módja, valamint a nyílt levelezőlap piros színe sem volt alkalmas arra, hogy a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 8.§ (1) bekezdésében foglalt, tilalmazott agresszív kereskedelmi gyakorlat megállapítható legyen, figyelemmel a 2005/29/EK. irányelv 2., 8., 9. cikkeiben foglaltakra is.

Kfv.III.38.088/2014.

Budapest, 2015. január 21.

Forrás: www.lb.hu

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.