Lehet-e egy gyermeknek két anyja vagy két apja?

A következőkben egy nagyon kényes kérdésről lesz szó, mégpedig az azonos neműek gyermekvállalásához fűződő jogáról szeretnék némi eszmefuttatást tartani a jelenleg hazánkban hatályos törvények és külföldi tapasztalatok alapján.

Az azonos nemű párok számára az örökbefogadás, az in vitro megtermékenyítés vagy a dajkaanyaság tehetné lehetővé, hogy szülői örömök elé nézhessenek. Azonban hazánkban még a bejegyzett élettársi kapcsolat – mely az azonos nemű párok számára a legszélesebb körű jogokat biztosítja – sem teszi lehetővé, hogy ezek a párok közösen fogadjanak örökbe gyermeket, emberi reprodukciós eljárásban vegyenek részt.
Továbbá az élettársuk gyermekének örökbefogadására sincs lehetőség. A béranyaság pedig törvényellenessége miatt szintén kizárt lehetőség számukra.

A szabályozás hátterében igen komoly érvek húzódnak meg, mint a kiskorú gyermekek védelme, vagy a hagyományos családmodellek, mégpedig elsősorban a férfi és nő között létrejött házasság támogatása állnak.
Azonban valóban a gyermek érdekét szolgálja, hogy az azonos nemű párokat kizárjuk ezen lehetőségből? Valóban káros a kiskorúak erkölcsi, szellemi fejlődésére, hogy a megszokottól eltérő családban nevelkednek? Megengedhetők egyáltalán a fent felsorolt eszközök, hogy egy megszokott családmodellbe kényszerítsünk párokat, ahhoz, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe? Sok ehhez hasonló kérdést tehetünk még fel, a jelenlegi szabályozással összefüggésben.

Azt is látnunk kell, hogy az Európai Unió több államában, valamint az Egyesült Államokban az utóbbi években sokat változott az azonos neműek gyermekvállalásával kapcsolatos kérdések megítélése. Jelenleg az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Dánia, Svédország, Izland, Kanada az Egyesült Államok több tagállama Brazília, Argentína, Uruguay és a Dél-afrikai Köztársaság engedélyezi az örökbefogadást azonos nemű párok számára. Más államokban, mint Észtországban, Finnországban Németországban vagy Szlovéniában pedig az azonos nemű partner gyermekének örökbefogadását teszik lehetővé a jogszabályok.
Ezenkívül az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában is megfigyelhető, hogy a jelenlegi tendencia a homoszexuális párok örökbefogadásának minél több részes országban történő engedélyezése felé halad. Mégis több európai ország – közöttük hazánk is – teljes mértékben elzárkózik az engedélyezéstől. Ennek hátterében sokszor a csoportot érő előítéletek állnak.
Így például az ellenzők körében gyakori érvként felmerül, hogy mivel elsősorban a gyermekek érdekét kell figyelembe venni, nem tehetjük ki őket annak a veszélynek, hogy olyan családmodellben nevelkednek, ahol nem sajátíthatják el a szokásos nemi szerepeket illetve nem áll előttük megfelelő anya, vagy apa kép. Azonban be kell látnunk, hogy egyedülálló szülők esetén szintén fennáll ennek a veszélye, mégis egyedülállók számára is engedélyeznek örökbefogadást, emberi reprodukciós eljárásban egyedülálló nők is részt vehetnek.

Sok az aggodalom azzal kapcsolatban is, hogy az azonos nemű szülők által felnevelt gyermekek, később nagyobb arányban vállnak homoszexuálissá, mint hagyományos családokban nevelkedett társaik. Azonban a témában készült nemzetközi felmérések rácáfolnak minderre. Továbbá ezek a kutatások nem találtak különbséget a szülők alkalmassága és gyermeknevelési készségei, valamint a gyermek beilleszkedése és szüleikkel való viszonya tekintetében sem a két csoport között. Egyes kutatási eredmények még pozitívabb eredményt mutattak fel az azonos nemű szülők esetében, például egyenlőbben osztották fel egymás között a házimunkát vagy ritkábban alkalmaztak testi fenyítést a gyermek felett.
Szerintem azért különösen fontos ezekről a kérdésekről beszélni, mivel Magyarországon is élnek olyan azonos nemű párok, akik közösen nevelnek egy vagy akár több gyermeket is, de a párok egyikének nincs jogi kapcsolata a gyermekkel. Sajnálatos módon ezek a családi kötelékek szét is szakadhatnak, például a vérszerinti vagy örökbefogadó szülő halála esetén annak párja el is vesztheti a kiskorú gyermek feletti felügyeleti jogot.

Végső soron azonban az érintettek véleményét kellene figyelembe venni. Nem hinném, hogy egy gyermek boldogtalanabb lenne két apa vagy anya szerető gondoskodásában, mint egy gyermekotthon rideg környezetében és azt sem gondolom, hogy a szexuális orientáció befolyásolná azt, milyen szülő az illető.

Források:

  • http://adoption.laws.com/gay-adoption – adatok mely országokban engedélyezik az örökbefogadást azonos nemű pároknak
  • Béres-Deák Rita: „Anyu, Tina a szerelmed?” Gyermeket nevelő azonos nemű párok és az identitás vállalása, Thalassa 2010/4. – a pszichológia kutatások eredménye

Szerző: Hegedüs Erika

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.