2016. június hónap bejegyzései

Milyen védelmet nyújt az uniós jog a devizahiteleseknek?

devhitelcikk

A devizahitele ítélkezés során tapasztalataim szerint a magyar bíróságok az uniós jogot abszolúte figyelmen kívül hagyják, csak a Kúria egyoldalú, fogyasztóra nézve hátrányos útmutatásait követik.

Született ugyan az adósok számára igazán kedvező uniós szabályozás, amely egyértelmű kritériumokat tartalmaz a fogyasztói hitelszerződések tartalmára vonatkozóan, ez pedig a 2008/48 EK Irányelv.

Az irányelvet azonban eltorzítva, túlbonyolítva a 2009. CLXII. törvénnyel ültették át a magyar jogba, 2009 december 30-án került kihirdetésre, így ez 2010. januártól hatályos.

Azonban, mivel a deviza-alapú kölcsönszerződések ezen időpont előtt jöttek létre, ezért csak a 93/13 EGK Irányelv és vonatkozó jogesetek alkalmazhatóak az uniós jogból.
A főszolgáltatás (árfolyamkockázat fogyasztóra való hárítását) tisztességtelenségét is csak ezen fogyasztói irányelv léte miatt lehet egyáltalán peresíteni (ha a tájékoztatás nem volt világos, érthető).

A Kúria által hozott 2/2014 PJE-vel szemben a tájékoztatás hiánya vagy nem megfelelő volta nem a fogyasztónak a bizonyítási terhe, hanem a hitelezőnek kell bizonyítania, hogy tisztességes volt, mindenről informálta az adóst a szerződéskötést megelőzően.

A tájékoztatás hiányára bármikor, a per bármely szakaszában és bármilyen bírói fórum előtt lehet hivatkozni.

Ennyi lehetőséget látok az uniós jog környékén.
Mert a Kúria egyéb vonatkozásban szépen körbelövöldözte a szerencsétlen adósokat…..

WP_20160609_11_32_58_Pro

A létre nem jött halastói kerékpárút. Adalék a Hortobágy Nemzeti Park korrupciós ügyeihez…

Tudjuk, hogy a következő történet ez egy csepp a tengerben ahhoz képest, amilyen korrupciós ügyei a HNP-nek vannak. De úgy gondoljuk, hogy jelentős azért, mert arcul köpése a helyi polgároknak, a kerékpárorsoknak és az egyre ritkábban idetévedő turistáknak is.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. által megvalósított tutrisztikai pályázat részeként kerékpárutat építettek – volna. A kerékpárútra nem tudjuk megmondani, mennyit nyertek. A megvalósult „kerékpárút” (már megvolt, döngölt út formájában) 10 km hosszú, végig szürke zúzott kővel van felszórva (murva), ami a kerékpár gumiabroncsát könnyen kiszakítja. A kerékpározás olyannyira kényelmetlen és veszélyes, hogy a túrázók a kerékpárút MELLETT egy utat jártak ki maguknak. A hírek szerint még asztfaltozni készültek a tavasszal, de ez valahogy elmaradt.
Tehát ez rendkívül bosszantó, akkor is, ha az e milliárdos lopások mellett egy kis ügy…
Maga az egész turisztikai fejlesztés projekt bűzlik a korrupciótól, beleértve a nemlétező turista utat, a Kungyörgyi Víztorony átalakítását, a halastavi félig kész és üresen álló, elgazosodó fejlesztéseket. Az ügy további kivizsgálását a tisztánlátás végett nélkülözhetetlennek tartjuk, ezért részletes, képekkel illusztrált „látleletünket” megküldjük az OLAF (Európai Csalásellenes Hivatal) részére is.
Kérjük, hogy aki bármi hasznosíthatót tud az ominózus „fejlesztésről”, az keressen meg bennünket!
Minden információ segítség- melyet továbbítunk az illetékes helyekre!

WP_20160609_11_32_58_ProWP_20160609_11_32_46_ProWP_20160609_11_32_17_Pro

A pályázat azonosítója: ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004
A pályázat címe: „Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban”
Kedvezményezett: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Projekt kezdete és befejezése: 2012. november 30 – 2015. április 30.
Megítélt támogatás:Bruttó 2 081 638 465 Ft