2016. március hónap bejegyzései

A Strasbourgi bíróság befogadta a PITEE Egyesület által készített beadványokat

Kedves Olvasóink!

Örömmel számolunk be a a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesülettel kapcsolatos legfrissebb híréről, mely a devizahiteles beadványokat érinti. A Strasbourgi bíróság, immáron befogadta a PITEE Egyesület által készített beadványokat a devizahiteles ügyekben.

Ajánljuk figyelembe az Egyesület honlapját, ahol a részletekről bővebben olvashatnak, mely az alábbi linken elérhető:

https://pitee.wordpress.com/2016/03/29/a-strasbourgi-birosag-befogadta-a-devizahitelesek-beadvanyait-masodi-kor/

 

A Debreceni Javítóintézetben jártunk…

Érdeklődő szemek kísértek minket immáron már második alkalommal a Debreceni Javítóintézetben. A Habeas Corpus Egyesület a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület partnereként jelent meg, a pénzügyi tudatosság növelése érdekében megrendezett programján. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ismét együtt vettünk részt ebben a közös projektben, mivel a PITEE Egyesület célja –a szervezetünkhöz hasonlóan- a fogyasztók közérthető tájékoztatása aktuális jogi kérdésekről, valamint a segítségnyújtás és jogi védelem, a bajba jutott fogyasztóknak.

Hétfő délután megérkeztünk az Böszörményi úton található Intézetbe. A gyerekek kíváncsisággal és szerénységgel közeledtek a négynapos programunk helyéül szolgáló terembe. A bemutatkozó kör után nagy örömmel fogadták azt, mikor elmondtuk nekik, hogy a héten izgalmas játékokból nem lesz hiány…

Az első nap egy rövid tesztírásból, majd tanulásból, ismeretterjesztésből állt. A fiatalok olyan, a mindennapi életben hasznosítható fogalmakkal, ismeretekkel találkozhattak, amelyek birtokában később jobban boldogulhatnak az életben. Többek között megismerkedhettek a hitel és a megtakarítások világával. Szemléletes ábrákkal megtanulhatták, hogy milyen sokat spórolhatnak, ha ügyesen gazdálkodnak a pénzükkel. Különösen nagy érdeklődéssel hallgatták az elektronikus fizetési módokban rejlő előnyöket és fedezték fel annak gyakori problémáit. Külön vita keretében hozzájárultak egymás szemléletének fejlesztéséhez, árnyalásához.

A második nap szituációs játékkal indult. Először a bankszámlanyitással kapcsolatos ismereteket adtuk át az intézeti fiataloknak. Játékos számolási feladattal sikeresen bemutattuk, milyen szempontokat vegyenek figyelembe, mikor ilyen szolgáltatást vesznek igénybe. Egy lelkes önként jelentkezővel bemutattunk egy számlanyitást a gyakorlatban. A folytatásban a fiataloknak egy elképzelt élethelyzetben kellett döntést hozniuk: a megfelelő albérletet kellett kiválasztaniuk. Döntéseiket minden segítséget nélkülözve hozták meg. Meglepődötten fedeztük fel, hogy milyen jártasak az ilyen szerződések gyakorlati hátterével. Sikerült levonniuk konklúziónak: nem mindig a drágább a jobb.

A harmadik nap társasjátékkal telt. A játék a „Maradj Felszínen” nevet viselte, mely izgalmas elemekkel kiegészített pénzügyi táblajáték. A játékban a csapattagok egy elképzelt hónapban kellett a rendelkezésükre álló összegből a lehető legokosabban beosztaniuk a pénzüket. A három csoport között igazán szoros verseny alakult ki a gazdálkodás hatékonyságát illetően.
Az utolsó nap a „levezető” játékokból állt. A fiatalokkal, szójáték segítségével hangolódtunk rá a nap további részére. A „mese a pénzügyeinkről” című játékban a fiatalok kreativitására voltunk kíváncsiak. Az elkezdett történetet a csoport tagjainak labdaadogatással kellett folytatniuk. A cselekményből végeredményben fordulatokkal teli, izgalmas mese lett. Végezetül a „szájról szájra” játékot játszottuk, ahol a fiatalok megismerhették, hogy mennyire képes torzulni egy történet, ha több személyen megy keresztül.

A foglalkozások végén az első naphoz hasonlóan, tesztet írattunk a résztvevőkkel. Örömmel fogadtuk, amikor a csoport tagjai észrevették, hogy ugyanazt a tesztet írták a legelején. Ez alapján megállapítottuk, hogy kiemelkedően hasznos volt számukra a foglalkozás, mivel mérhetően magasabb eredményt értek el, mint kezdetben. A játékos tanulás mellett, még remekül szórakoztak, kikapcsolódtak a résztvevők. Reméljük jövőre is találkozunk a Debreceni Javítóintézet lelkes fiataljaival!

Írta: Dr. Szakadáth Gábor