2015. június hónap bejegyzései

Foglalkoztatás Magyarországon – avagy valóban csökkent a munkanélküliség?

„Magyarországon csökkent a munkanélküliség” – állítják a témával foglalkozó szakértők egy tavaly készült felmérés szerint. Számszerűleg ma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal által mért 7,8% főbb eredménymutatója, hogy 2015. január–márciusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 348 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal csökkent. A férfiak és nők munkanélkülisége közel azonos szintű volt, a nőket nagyobb mértékű javulás jellemezte.[1]

A KSH által közzétett tájékoztató eredményeit minden bizonnyal vita tárgyává lehet tenni. Ebből kiindulva széles skálán mérhető a számokkal egyetértő, közömbös és tiltakozó vélemények száma. Ami egészen biztosan megállapítható: a gyakorlatban tapasztalható anomáliákat eltérően szemléli az, aki azokat alanyaként megéli, mint aki a kitöltött kérdőívekből állítja össze a statisztikát. A reális, valóságot teljes mértékben visszatükröző „foglalkoztatási képet” alkotni nagy valószínűséggel egy „ideál” marad. A mérést megnehezíti, hogy az annak alapjául szolgáló nyilvántartások sok esetben csak „papíron” jelenti azt, ami abban szerepel.

A mai magyar foglalkoztatás talán egyik legnehezebb helyzetben levő szereplői: a pályakezdő álláskeresők. Ezen belül is hátrányosabb helyzetben a diplomás álláskeresők szerepelnek. Aki a felsőoktatásban szeretne tanulni, azoknak (főleg a nívósabb szakok esetében) kizárólag az önköltséges képzési mód választható, mely finanszírozásához a legtöbb esetben hitelfelvételre van szükség. Ennek eredményeként a nagybetűs életet kezdő fiatalok már eleve adóssággal a vállukon kezdenek munkát keresni. A munkavállalók közül válogató munkáltatók számára olyan szakemberekre van szükség, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek. Itt jön természetesen a reflektálás: hogy találjon munkát, akinek még nincs tapasztalata? A probléma kezelésére az Európai Unió nyújt támogatást azoknak a munkáltatóknak, akik pályakezdő fiatalokat foglalkoztatnak. Azonban a gyakorlat itt is azt mutatja, hogy ez csupán átmeneti megoldásként szolgál, mivel a pályázat kivitelezési idejének lejártakor a munkáltatók újabb munkavállalókat vesznek fel, újabb támogatási összegre való jogosultság miatt. Így tulajdonképpen igazolódik az a nem teljesen derűlátó kép, hogy a több évig tartó munkahely egy ritka jelenség a magyar munkaerőpiacon.

Dr. Szakadáth Gábor

 

[1] Lásd: KSH által mért adatok 2015.áprilisában: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/mun/mun1503.html letöltés: 2015. május 12.